top of page
Audio Psycho Phonologie (Tomatis Luistertest)
9e8709a1-e00a-43ff-a263-581ed87c45ed.jpeg

De Tomatis luistertest is een fundamenteel instrument in de Tomatis Methode omdat het dient om iemands luister- en zelfluisterpotentiëlen te beoordelen.

TLT is een krachtig beoordelingsinstrument. De TLT (Tomatis luistertest) meet de individuele waarneming van frequenties via been- en luchtgeleiding en wordt gebruikt om voor elk individu een luistercurve vast te stellen op basis van zijn of haar luisterdrempels.

Hoewel de wortels van de luistertest in de audiometrie liggen, is het een volledig onafhankelijke test. Het doel ervan is vast te stellen hoe iemand met anderen communiceert. De test bestaat uit een reeks subtests, waarvan de synthese resulteert in de uitwerking van curven, het zogenaamde "luisterprofiel". Dit luisterprofiel is specifiek voor elke persoon. De test is uiterst eenvoudig uit te voeren. De cliënt reageert handmatig of mondeling - afhankelijk van de cliënt - op akoestische stimuli die worden waargenomen via een hoofdtelefoon die geluid doorgeeft via zowel lucht- als beengeleiding. Elk oor wordt om de beurt getest. Gemiddeld duurt de hele test ongeveer vijftien minuten en worden de gegevens digitaal verzameld.

TLT integreert een unieke en specifieke technologie, kalibratie en gebruiksprotocol. Dit beoordelingsinstrument is trainingsapparatuur en kan niet worden beschouwd als een medisch hulpmiddel. Het is niet bedoeld om een medische diagnose te stellen en mag nooit worden gelijkgesteld met een audiogram, dit daar een audiogram alleen maar de gehoordrempels meet.

bottom of page