top of page

Animal Bonding

Zooeyia_logo_WebRes.png
De heilzame werking van contact met dieren

 

De non-verbale interactie tussen mens en dier kan een grote invloed hebben op het psychische en zelfs op het fysieke welzijn. Samen met mijn hondjes werk ik voor diverse instellingen voor ouderenzorg in de regio Haaglanden. Wij bezoeken bejaarde en vaak ook dementerende bewoners en door het contact met de honden worden de bewoners levendiger en vrolijker. Het combineren van Animal Bonding en Tomatis®-therapie heeft een gunstig en versterkend effect. 

Eén familielid van een bewoner verwoordde het effect als volgt:

"Het is net alsof ze wakker wordt uit een diepe slaap"

c61dfc7d-391a-4b8c-ad1e-bb2dd431df56.jpg
20191122_170414___serialized2.jpg

Studies hebben aangetoond dat contact met dieren, en met honden in het bijzonder, kan zorgen voor vermindering van bloeddruk, stress, en angst. Het kan eenzaamheid verminderen en moedigt bejaarden aan tot meer beweging en speelsheid.

Gedragsproblemen die veroorzaakt worden door de ziekte van Alzheimer zoals irritatie, aggressie en opstandigheid worden door de interactie met de hondjes sterk verminderd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit komt door verhoogde aanmaak van onder andere serotonine en dopamine. Hierdoor worden de bejaarden kalm en ontspannen.

bottom of page